Výhody a jedna menšia nevýhoda kontajnerového domu

23. 06. 2020 | 11:06

Ako vyzerá takýto dom? Presne tak, ako to znie. Je vyrobený z oceľových prepravných kontajnerov, v ktorých sa zvykne prepravovať rôzny tovar na vlakoch alebo lodiach. Z jednotlivých kusov je možné vyskladať kontajnerovú budovu podľa vašich predstáv a potrieb. Aké výhody a nevýhody tento typ domu prináša?

Šetrí peniaze

Záujem o kontajnerový dom v posledných rokoch čoraz viac stúpa nielen v Európe, ale aj po celom svete. Je to spôsobené tým, že veľa potencionálnych majiteľov domov hľadá nižšie náklady na výstavbu a samotnú údržbu domu a práve tento typ domu im prináša pomerne veľkú úsporu peňazí.

Je vyrobený z odolného a kvalitného materiálu

Na výrobu kontajnerov sa používajú kvalitné stavebné materiály, vďaka ktorým sú známe svojou odolnosťou a prispôsobivosťou. Sú navrhnuté tak, aby uniesli ťažké bremená a vydržali náročnejšie klimatické podmienky. Tiež sa dajú ľahko umiestniť jeden na druhý a vznikajú tak viacposchodové domy. Vďaka tomu sa čoraz viac využívajú aj ako obytný kontajner.

Prispieva k recyklácii

Veľa ľudí vníma túto skutočnosť ako jednu z hlavných výhod takéhoto typu domu. Na vytvorenie kontajnerovej budovy sa môže využívať v niektorých prípadoch zvyšný produkt z lodného priemyslu a šetria sa tak kovové zdroje.

Nedokážu 100 % nahradiť klasický rodinný dom

Popri viacerých výhodách takéhoto domu je však dobré zamerať sa aj na prípadné nevýhody, ktoré môže prinášať. Jednou z tých najhlavnejších je tá, že napriek tomu, že takýto obytný kontajner zaujme po estetickej stránke a plní viacero funkcií domu, sú pri ňom vždy dané určité priestorové obmedzenia.

Premýšľate nad tým, že by ste si pomocou kontajnerov postavili vlastný kontajnerový dom, pretože vás zaujala táto možnosť a páči sa vám, ako vo výsledku vyzerá? Myslite však na to, že nie stále platí, že by obytný kontajner stál vo finále menej peňazí ako stavba bežného domu alebo že by to bolo ekologickejšie k životnému prostrediu.Navštívte stránku výrobcu www.mastertec.sk, ktorý je leadrom v oblasti stavby modulárnych domov.

Autor: Števo Mačák