Tipy na výlet: Žilina a okolie

06. 09. 2018 | 13:09

Hojdanie v 30 m výške? Netradičnú atrakciu nájdete neďaleko dedinky Lietavská Svinná-Babkov. Adrenalín zažijete na vrchu Skalky, kde sa už nejaký čas nachádza hojdačka, medzi turistami veľmi obľúbená. Keď máte odvahu, odmenou pre vás bude nádherný výhľad na Lietavský hrad s okolím a pod sebou sa budete dívať na maličké domčeky. Hojdačku nájdete jednoducho, keďže turistické trasy sem vedú priamo z dediny a Rajeckých Teplíc. Z obce na vrch Skalky to po zelenej značke zvládnete do 45 minút. Hojdačka v Lietavskej Svinnej je aktuálne jedna z najvyhľadávanejších atrakcií v okolí.

Keď sa radi kocháte pohľadom na prírodu a krásy naokolo, potom určite navštívte Rozhľadňu na Dubni. Ubytujete sa, napr. v Žiline a odtiaľ to je už iba na skok. Tento obor vám poskytne výhľad na mesto pod Dubňom ako aj na okolité vrchy a je ideálnym miestom na výlet v okolí Žiliny. Patrí k najnovším rozhľadniam v širokom okolí. Cesta k rozhľadni smeruje do mierneho stúpania a vzdialenosť 1,8 km sa dá zvládnuť za 40 minút.

Všetci poznajú Juraja Jánošíka, ale poznáte aj Jánošíkove diery? Turistika vhodná aj pre deti. Na výber máte rôznu obťažnosť túry: Dolné, Nové a Horné diery. Dolné a Nové diery sú menej náročné, vhodné aj pre menších alebo staršie osoby. Horné diery sú náročnejšie časovo či fyzicky. Trasa začína v Bielom potoku na východ od Terchovej. Pri ceste je parkovisko v blízkosti hotela. Od hotela sa vyberiete po turistickej trase označenej modrou značkou a neskôr cez žltú značku. Cestou natrafíte na viac ako 20 vodopádov. Prechádzate cez lávky, mostíky, pomáhate si reťazami či lanami.

Orava je plná zaujímavých miest, či už známych alebo menej známych. Príďte sa presvedčiť o kráse severu. S ubytovaním nie je žiadny problém. Či už hľadáte luxusné ubytovanie pre náročných alebo privát, ponuka je naozaj pestrá a potom stačí už len objavovať.

Autor: Števo Mačák