Hotel s charizmou

09. 10. 2018 | 10:10

Žilina je naše štvrté najľudnatejšie mesto. Mesto spod Dubňa je známe svojím nádherným historickým centrom. Od roku 1913 je jeho súčasťou aj budova v secesnom štýle, nachádzajúca sa na ulici J. M. Hurbana oproti známemu nákupnému centru. Budovu začal stavať, ešte v roku 1906, Jozef Karas. Pôvodne malo ísť o dvojpodlažný dom na mieste drevených a hlinených domov.

V súčasnosti je budova sídlom štvorhviezdičkového Boutique Hotela Dubná Skala. Ešte v období socializmu bola Dubná Skala známou vinárňou a reštauráciou, z ktorej zneli tóny rómskej muziky. Budova prešla rozsiahlou rekonštrukciou v roku 2006, o ktorú sa postaral nový majiteľ hotela. Rekonštrukcia zachovala pôvodný vzhľad, čím sa nestratila ani neopakovateľná atmosféra budovy v centre mesta. Dnešný hotel tak nadväzuje na svoju dlhoročnú tradíciu a meno. Časom sa však nevyhol moderným dizajnérskym prvkom, ktoré prenášajú históriu do súčasnosti. Hotel sa vďaka svojej veľkosti vyznačuje komornou atmosférou. V jeho interiéri nájde každý návštevník okrem luxusného ubytovania aj skvelú reštauráciu a kaviareň s barom a fajčiarskym salónikom. Z histórie sa do súčasnosti preniesli aj špeciality s vynikajúcim vínom, vďaka ktorým hotel získal aj niekoľko prestížnych ocenení.

Poloha hotela umožňuje navštíviť množstvo krásnych miest. Hneď po ľavej strane hotela sa nachádza kostol Sv. Barbory s kláštorom a o kúsok ďalej susedí Rosenfeldov palác a Nová synagóga. V bezprostrednom okolí sa nachádza historické centrum s Mariánskym námestím, Mestské divadlo, Dom umenia Fatra a iné zaujímavosti. Z turistických atrakcií v širšom okolí vás určite zaujme Budatínsky zámok (4 km) s výstavou drotárskeho umenia, Hrad Strečno (11 km), Golf Park Rajec (21 km), Slovenský drevený betlehem v Rajeckej Lesnej (27 km), prírodné krásy vo Vrátnej doline (32 km), či maľované drevenice v Čičmanoch (41 km).

Keď sa budete nabudúce prechádzať v centre Žiliny, pozrite si aj tento architektonický skvost v podaní Boutique Hotela Dubná Skala.

Autor: Števo Mačák