Čistenie fasády wapkou nemusí byť vždy to najlepšie riešenie

15. 06. 2023 | 12:06

Veľmi často si ľudia medzi sebou odporúčajú svojpomocné čistenie fasády wapkou. Je to však pre vašu fasádu skutočne to najlepšie riešenie? Tu si dovolíme oponovať a z odborného hľadiska musíme povedať jednoznačné „NIE“ neodbornému čisteniu fasády tlakovým čističom, tzv. wapkou, ktorá k fasáde domu rozhodne nie je šetrná. Čistenie fasády wapkou nielenže môže fasádu domu poškodiť, ale vôbec nerieši problémy s riasami či plesňami, ktoré sa na fasádach často vyskytujú, pretože nedokáže fasádu vyčistiť naozaj dôkladne a do hĺbky pórov.

Existuje univerzálny čistič fasád?

Žiaden podomácky vyrobený či z obchodu zaobstaraný čistič fasád neodporúčame aplikovať, a to z jedného prostého dôvodu. Každá fasáda je iná a vy vopred nemôžete vedieť, ako bude takýto prípravok s omietkou reagovať. Fasádne omietky sú totiž rôzneho pôvodu, napr. silikónové, akrylátové, silikátové alebo minerálne, pričom každá z nich si môže vyžadovať úplne iný prípravok aj spôsob čistenia

Takisto aj znečistenie fasády môže byť rôzne. Niekedy sú to bežné nečistoty, inokedy zelené riasy, a v ďalšom prípade to môžu byť riasy červené či čierne, ktoré si mnoho laikov môže pomýliť s obyčajným prachom a smogom. A opäť platí, že každý druh znečistenia si vyžaduje iný prístup. Ideálne riešenie je preto zabudnúť na univerzálny čistič fasád a svojpomocné čistenie fasády wapkou. Oveľa lepšie urobíte, ak zveríte svoju fasádu domu do rúk odborníkov, tak ako to bežne robíte aj v iných prípadoch, či už ide o rôzne opravy, servisnú údržbu a podobne.


Zverte čistenie fasád skutočným profesionálom

Ak sa rozhodnete pre profesionálne čistenie fasád, prinesie to vám i vašej fasáde hneď niekoľko výhod. Firmy, ktoré ponúkajú profesionálne čistenie fasád, používajú len overené technológie šetrné k povrchu akejkoľvek fasády, no zároveň dokážu fasádu vyčistiť naozaj dôkladne a do hĺbky. Súčasťou profesionálneho čistenia fasád je aj špeciálny prípravok - čistič na fasádu, dezinfekcia a tiež záverečný ochranný náter. Ten predlžuje efekt čistej a zdravej fasády a pôsobí proti vzniku rias aj niekoľko ďalších rokov. S takýmto profesionálnym prístupom bude vaša fasáda domu naozaj ako nová.

Autor: Števo Mačák