Ako vyčistiť fasádu domu, aby vyzerala opäť bezchybne?

21. 11. 2023 | 08:11

Čím čistiť fasádu? Čistenie fasády wapkou – risk, ktorý sa nevypláca.

Poznáte situácie, keď chcete na niečom ušetriť a v konečnom dôsledku ešte prerobíte? 

Pri otázke „čím čistiť fasádu“ sa prirodzene ponúka aj možnosť použitia rozličných čistiacich prostriedkov a chémie, ktoré sú dnes už bežne dostupné v predajniach. V tomto prípade však určite žiadne experimentovanie neodporúčame, mohlo by to spôsobiť nemalé škody na fasáde.

Ak dúfate, že čistenie fasády wapkou a voľne dostupnými čistiacimi prostriedkami bude jednoduchšie, rýchlejšie a najmä lacnejšie, musíme vás sklamať. Čistenie fasády wapkou vo vlastnej réžii problém s nečistotami vôbec nevyrieši, pretože väčšina nečistôt, a to najmä tých škodlivých, ako sú plesne a riasy, je usadená v hĺbke pórov a nie iba na povrchu fasády. No ešte väčším problémom než to, že fasáda nebude vyčistená dôkladne, je vysoké riziko poškodenia fasády pri neodbornom čistení wapkou. To by v konečnom dôsledku znamenalo zvýšené finančné náklady na opravu fasády, teda pravý opak toho, čo ste chceli pôvodne dosiahnuť.

Ako vyčistiť fasádu domu, aby čistenie malo naozaj zmysel?

Väčšinu majiteľov rodinných domov zaujíma, ako a čím čistiť fasádu domu, aby si boli naozaj istí, že to robia správne, účinne a bez rizika poškodenia fasády. Odpoveď je v tomto prípade jednoduchá a jednoznačná. Oslovte odborníkov, ktorí sa profesionálnym čistením fasád zaoberajú. Je to jediný spôsob, ako vyčistiť fasádu domu so zárukou naozaj skvelého výsledku. Navyše, firmy zaoberajúce sa čistením fasád na profesionálnej úrovni disponujú aj špeciálnymi prípravkami určenými práve na bezpečné čistenie a následné ošetrenie fasád.

Autor: Števo Mačák